VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK: Juleglede og julekaker

Værkjul 14

LOMMEDALEN. Værtshuset Bærums Verk er som et godt gammeldags juleeventyr av H. C. Andersen eller Asbjørnsen og Moe og frister med julemat, hjemmebakte kaker og brød, lutefisk og pinnekjøtt. På restauranten Værtshuset Bærums Verk er det julestemning nesten året rundt.

NU7A2909_editedx.jpg
Bob og Ulla Laycock.

JULEN PÅ VERTSHUSET BÆRUMS VERK. I det røde lille huset ved elven Lomma er det fyr på peisen, juletreet er pyntet, smånissene har inntatt restauranten og julestjernen lyser vakkert og klart fra toppen av juletreet og fra kjøkkenet dufter det av fristende julemat, av hjemmebakte kaker og brød, lutefisk og pinnekjøtt.

VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Vertshusveien 10

Postboks 70,

N-1353 Bærums Verk

Telefon: + 47 67 800 200

E-post: post@vaertshusetbaerum.no

Værk 2.jpg

I vinduene henger det kniplingsgardiner, det er nips og pynt og kandalabre og skinnende sølvplett, hvite linduker og stivede servietter, juleroser og julestjerner i vinduskarmen. Det er fargerike vegger og trestokker som gir assosiasjoner til den gang jernverkets folk regjerte på 1600-tallet.

Og ute er juletrærne tent og snøen ligger som et urørt teppe rundt den eksotiske eiendommen.

På Værtshuset Bærums Verk er det både juletradisjon, juleglede, hjerterom, husrom og historie i veggene.

Værkjul 8.jpg

FINSKE JULETERTER

250 g stenfrie svisker

100 g sukker

Litt vann

Melis

Ferdig butterdeig (kjøp på butikken).

Slik går du frem: La sviskene trekke litt i vann før du koker dem opp med litt vann. Kok til de får en grøtaktig konsistens. Du kan eventuelt mose blandingen med en stavmikser.

Skjær butterdeigen i små firkanter. Lag en åttekantet stjerne av hver firkant. Legg litt sviskesyltetøy i midten og brett annenhver stjerneflik over syltetøyet. Lim sammen deigen på midten med litt sammenpisket egg som du også pensler småkakene med.

Stek tertene i ovnen på 200 grader C i 5 min, eller til de er gylne. Strø litt melis før servering.

 

OLDE ENGLISH FRUIT CAKE

6 egg

250 g usaltet smør

250 g brunt sukker

375 g tørket frukt og bær

187 g rosiner

150 g mandelflarn

50 smeltet smør

1 cl brandy

½ ss muskat

½ ss kardemomme

½ ss salt

½ ss kanel

Ca 3 ss mørk sirup.

Slik går du frem: Pisk smør og sukker helt hvitt. Tilsett eggene og melet, tilsett så resten av ingrediensene. Røren må stå kjølig i minimum 1 uke.

Stek på 175 grader C i smurte brødformer i ca 1 time. Avkjøl før du tar dem ut av formene. Pakk dem inn i plastfolie og deretter aluminiumsfolie og sett dem kjølig og tørt, da kan du hoolde seg i en måneds tid (husk å skrive dato på).

Bob Laycock er en av landets fremst og mest egenartede kokker. Han og kona Ulla O. tuller ikke med tradisjonelle oppskrifter. De utfordret matglade gjester. Her er det de gode rause julesmakene som regjerer bordene, enten det er finsk juletærte, tre forskjellige julesild, Old english fruit cake, kveitefilet i rødbetesaus eller sjokoladekake. Og ikke minst, et finsk rugbrød som Ulla Laycock baker selv.

Værkjul 7.jpg

SENNEPSSILD

2 dl vanlig sennep

2 ss mørk sirup

4 cl sherry

1 ss dill (hakket)

150 g utvannet kryddersildfilet

Slik går du frem: Kutt alle filetene i passende biter og bland med sennepssausen. La silden ligge et døgn i sausen før servering.

Værkjul 4.jpg

SURSILD

2 dl 7 % eddik eller bringebæreddik

2 ss sukker

Kok opp og avkjøl.

150 g utvannet kryddersildfilet

1 vanlig løk eller rødløk kuttet i skiver.

4 laurbærblader

4 ss hel svart pepper.

Slik går du frem: Tørk fiskefiletene og kutt dem i biter. Ha dem oppi en bolle. Bland løk, pepper og laurbærblader. Hell laken over fiskefiletene, la dem ligge et døgn før bruk. Hvis laken er for sur, ha i mer sukker etter smak.

Vertshusvinter 8.jpg

SHERRYSILD

2 dl bringebæreddik

2 ss sukker

Koko opp og avkjøl.

150 g utvannet kryddersildfilet

1 gulrot (i skiver)

1 rødløk (i strimler)

6 cl sherry

6 friske persilleblader

1 ss hel hvit pepper

Slik går du frem: Tørk filetene og kutt dem i biter. Bland løk, gulrot, pepper og persilleblader. Hell over laken og tilsett sherry. La det hvile i kjøleskapet i et døgn.

Værkjul 9.jpg

POSJERT KVEITEFILET MED RØDBETESAUS

600 g kveite (filetert)

1 sjalottløk

2 dl fløte

1 dl hvitvin

1 dl fiskekraft

Salt og pepper

2 brokkoli

1 pose fersk spinat

1 ss smør

800 g ferske rødbeter

12 små poteter.

Slik går du frem: Kutt fisken i porsjoner på ca 150 g og legg dem på et stekebrett smurt med et tynt lag smør og hakket løk. Hvitvinen skal på brettet sammen med fisk, salt og pepper. Brettet dekkes med folie og settes i ovnen på 180 grader i ca 10 min.

Skrell og kok rødbetene i saltvann til de er gjennomkokt. Bruk stavmikseren til å mose dem. Tilsett fløte og halvparten av vinen og la det småkoke i 3-4 min. tilsett salt og pepper og sjyen fra kveiten. Saus skal være litt tykk til slutt.

Rens brokkolien. Del den i passe små biter og kok dem i i lettsaltet vann i 2 min. Sil av vannet. Skyll spinaten og ha bladene i en kasserolle sammen med en stor spiseskje smør. Fres forsiktig i 1 min under omrøring. Tilsett brokkoli, salt og pepper, og fres i ytterligere 1 min. Server ved siden av fisken, gjerne sammen med kokte poteter,

Værkjul 10.jpg

SAFTIG SJOKOLADEKAKE

335 g mørk sjokolade (60 % eller 70 %)

125 g smør

280 g sukker

5 egg

1 dl vann

½ ss maisenna

Slik går du frem: Pisk egg og 100 g sukker til eggedosis. Varm resten (sukker og vann) til en klar sukkerlake. Hell sukkerlaken over sjokoladen til den smelter, bland så i smøret til alt er smeltet. Vend inn eggedosis og maisenna til slutt.

Smør formen godt og hell i røren. Stek den i vannbad på 120 grader C i ca 45 – 55 min. når kaken er ferdig, må den avkjøles i 12 timer før servering. Kaken er veldig vanskelig å skjære, og det lønner seg å bruke en varm kniv.

Vaniljesaus

½ l melk

1 vaniljestang

80 g sukker

5 eggeplommer

2 ts maisenna

Slik går du frem: Kok opp vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk med vaniljestang og frø. Pisk sammen eggeplommer og sukker. Spe den oppkokte melken over eggene under omrøring. Ha det over i kjelen og varm opp forsiktig til sausen tykner. Sausen skal ikke koke, da kan den skille seg. Ta ut vaniljestangen.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: VESLEMØY VRÅSKAR/ INGRID HARBOE.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.