HELSINKI: Nordens pulserende hjerte

Helsinki 24x

HELSINKI. Salutorget i Helsinki er byens pulserende hjerte og er full av de underligste salgsboder. Her duftet det fersk fisk, velsmakende piroger og røykfull spekemat.

Silakkamarkkinat.jpg

HELSINKI. En vakker høstdag i oktober kom vi vannveien til Helsinki, og ble overumplet av byens skjønnhet. Den imponerende festningen Sveaborg, den hvite domkirken og den mystiske ortodokse Uspenskij-katedralen ønsket oss velkommen til landet mellom øst og vest.

Luften var frisk og det dufter hav. Havet har nemlig satt stort preg på byen og dens 700.000 innbyggere.

Vi kunne nesten gå direkte fra Finlandsfergene og ned på Salutorget. Helsinkis pulserende hjerte er full av salgsboder, kremmere fra fjern og nær, pelsverk, trearbeider, fingerløse vanter, pelsluer, hjemmestrikkede raggesokker og vakre kofter.

kesa14_069_86665-2.jpg

I nabobodene duftet det fersk fisk, velsmakende piroger og røykfull spekemat.

I oktober tar sildefiskerne over Salutorget og selger både fersk, stekt og marinert østersjøsild.

Salutorget er Helsinkis midtpunkt og full av salgsboder, kremmere fra fjern og nær, pelsverk, trearbeider, fingerløse vanter, pelsluer, hjemmestrikkede raggesokker og vakre kofter.

I nabobodene duftet det fersk fisk, velsmakende piroger og røykfull spekemat. I oktober tar nemlig sildefiskerne over Salutorget og selger både fersk, stekt og marinert østersjøsild.

Ved siden av Salutorget ligger Saluhallen, en lang og sjarmerende murstensbygning som huser en rekke matvareforretninger. Her er det spennende mat fra hele verden og ikke minst, finske spesialiteter.

ElinaManninen_KEKSI_visitfinlandvaasa-257 (1).jpg

Og etterpå kunne vi sette oss i en av de små restaurantene, på bryggekanten eller på en benk i byparken og kose oss med delikatessene.

Ingen våger å dra til Helsinki uten å nyte badstukulturen. Riktignok har de fleste hotellene elektriske badstuer, men det er noe eget med en vedfyrt badstu med svartbrendte vegger og en iskald dukkert i en av de mange innsjøene som omkranser byen. Spesielt når isen ligger tykk og det er et tyvetalls minusgrader i luften.

Bare noen kilometer utenfor byen ligger den lille byen Tuusula og hotellet Krapihovi, med en av byens eldste røykbadstuer. Komponisten Jean Sibelius skrev både noter og svettet her. Hva han avsluttet den livgivende badstuseansen med? Østersjøsild, en iskaldt øl – og et livgivende glass vodka!

HKI_F94I5337.jpg

Det var en høstlig hufsete dag med varmegrader som flørtet med nullstreken. I en «sprukken pram» drev vi avgårde på toppene av de krappe bølgene i havnebassenget i den finske hovedstaden Helsinki. Brått slapp vi taket i kjølvannet fra fergen til Silja Line, og satte kursen mot de fiskerike bankene i langt ute i Østersjøen. Vi mistet synet av land. Vi ble sugd opp på bølgetoppene og stupte ned dit østersjøsilden trives best.

Fisker Jari Fagerström har lovet oss storfangst. Det ble med løftet, vi fikk heldigvis nok til en middag for to. - Vedens beste fisk, sa han likevel, og smattet da han snakket seg varm om det som er finnenes livrett når høsten er på sitt mest intense.

Nesten hele storbyen luktet av østersjøsild i alle fasonger, det var smaker og farger over alt. Snart la fiskeren vår den lille fiskebåten ved kai, og så tok han opp kampen med resten av fiskerfolket for å friste de forbipasserende med en smak eller et kjøp eller to.

Helsinki 7.jpg

Strömming kaller svenskene denne lille blanke delikatessen på bare 10-15 cm. På havnen i Helsinki gikk vi helt vill i begrepene, sild, ströming, herring, brisling.

Kjøp Salakki ropte de finsktalende og fristet med det de kalte Baltic herring. Nordmenn som kom på besøk under årets store fiskebegivenhet var mest trygg når de snakket om østersjøsild.

Ekteparet Gun Lis og Kurt Åkerfelt hadde solgt sild på det pulserende Salutorget i Helsinki de siste 30 årene. I løpet av 10 hektiske dager i oktober la de grunnlaget for årets inntekt. I kamp med over femti andre fiskeskøyter og 200.000 besøkende, fristet de med skomakersild, tomatsild, peppersild og silderuller.

Baltic_Herring_80 (1).jpg

– Denne silden kan tilberedes marinert, kokt, gravet, røkt, stekt eller ristet på glør, fortalte ekteparet som til daglig bor på en øde øy langt der ute i Den finske viken, eller «halstret» som sildeprosessen heter her i Finland. -  Det er knapt tusen igjen av oss havfiskere. For bare ti år tilbake kunne fangsten komme opp i 1200 tonn. Nå er vi ned i 900 tonn og mesteparten av fangsten går til Russland eller blir brukt som fôr i pelsdyrnæringen.

Historien er slik: Det var en gang en gammel fisker som hev ut garnene sine i Bottenhavet. Han bodde på grensen mellom Sverige og Finland og het Pekka eller noe lignende. En dag fanget han en fisk og sa: Den vil jeg kalle østersjøsild. Jammen meg tror jeg ikke at jeg skal marinere den, også.

KLIKKANNONSE: VESTLIA RESORT.

Annonse 2.jpg

Og så skyndte han seg hjem og gjorde noe helt annet, han oppfant den svenske nubban. Eller akevitt som vi kaller den i Norge. I Finland foretrekker, nei elsker, man heller vodka, saunafolkets store prikk over i`n. De drikker den i alle tenkelige situasjoner.

De finske sildestimene kan være utrolig store.

På Salutorget er østersjøsilden en delikatesse de finske nyter. Store fat med stekefisk bredde den herlige duften ut over byen, opp hovedgaten Pohjoisplanadi, forbi den hvite og vakre Domkyrkan og ut i ødemarken.

Helsinki 13.jpg

Med hver vår kniv og et lite glass Finlandia-vodka innen rekkevidde nøt vi sildesmakene.

Glemt var høye bølger og Jaris beskjedne fangst. Nå gjaldt det å konsentrere seg om små sildefileter, fersk og røkt - og Smetana. Nei, ikke finsk toneverden og vakker musikk. Smetana er Finlands beste creme fraiche og en nødvendighet når vi skal lage tilbehøret til en ekte Østersjøsildmousse.

Dette er også godt: Eddik, løk, tomatjuice, sitron og en liten knert dill. Har østersjøsilden godt av litt sennep – og mer vodka? Vi drikker den for smakens og vennskapets skyld.

For en sildefest. Vi stønnet og frydet oss over fiskens velsmakende kjøtt. Over lukten av ramsalt sjø. Over pateen og de stekte filetene som lå som fristende jomfruer på tallerkenen.

Det er noe himmelsk ved østersjøsildopplevelsene i Helsinki.

SILD MED VODKA OG LIME

1 dl majones, 1 spsk creme fraiche 18%, 2 spsk vodka – vi bruker Finalandia Vodka, skall og saft av 1 lime, purre, salt og pepper, 6 store, marinerte sildefileter.

Slik går du frem: Bland majones og creme fraiche sammen, men pass på å ikke røre alt for mye rundt, da blir dressingen bare tynn.

Riv limeskallet fint og bland den sammen med saften og vodkaen i dressingen. Skjær sildefiletene i passende biter og bland dem i dressingen. Smak til med salt og pepper.

Dryss litt revet limeskall, purreskiver og nykvernet sort pepper.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG WWW.VISITFINLAND.COM.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post