TIVOLI I KØBENHAVN: Karusell, spøkelsestog og mye eventyr

Tivoliet 4_edited

KØBENHAVN. Fra 23. april 2021 har Tivoli åpent hver dag igjen. Endelig kan vi oppleve barndommens eventyrverden om igjen. Spøkelsestog, rutsjebaner, flyvende koffert, radiobiler, vikingskip og tivoligarde. Vi blir aldri lei Tivoli i København.

Tivoliet 7.jpg

TIVOLIGLEDER I KØBENHAVN. Jeg tok meg i å falle inn i gamle synder, opplevelser fra egen barndom. Den gang var Tivoli i København bare et rykte som levde blant kameratene.

WEB: TIVOLI

Vesterbrogade 3, 1630 København V, Danmark

Nerveutslett, nervesammenbrudd, høydeskrekk, tom lommebok, masete unger, null premie – og en snaps til.

Jeg husker første gang jeg var i Tivoli med døtrene. 30 år siden må det ha vært. En dag full av mektige inntrykk.

Jeg glemmer aldri da minstemann satt bak meg i Tivolis verste karusell. Det var en svimlende fart, opp og ned, ned og opp. Kvalmen steg til værs som feberrier. Tre minutter hvor verden tok saltomortale med sine sanseløse rundkast.

Tivoliet 2.jpg

Jeg snudde meg fortvilet for å få trøst hos en seksåring. På setet bak så jeg bare to tindrende øyne, to tinntallerkener av lykke. Og skriket, det gjennomtrengende skriket: Pappa, pappa, dette er livet!

Tilbake på de samme gamle tomter. Eventyret er ikke helt det samme. Bare tusenvis av skrekkfrydende skrik kjente jeg igjen. Fortryllelsen var brutt.

Tok meg likevel i falle inn i gamle synder, opplevelser fra egen barndom. Den gang var Tivoli bare et rykte som levde blant kameratene.

Tivoliet 8.jpg

Nå skal vi endelig gå fra restaurant til restaurant, besøkte Brødrene Price, Frikadellen, Grøften, Promenaden og Paafuglen. Og avsluttet med Askepott og Dronning Margrethes kostymer. Og ta lodd som vi aldri vant på.

Det var så mye enklere i femti-årene. Vi lekte butikk med en tomeske som vi hadde snudd opp ned. Vi veltet barnesengen over ende, la et ullteppe over og satt under det i timevis og bare gjemte oss. Eller hvordan vi forvandlet det mørke kottet til en hemmelighetsfull dyp hule langt inne i jungelen, hvor bare Tarzan kunne redde oss. Og så videre, og så videre…

tiv 8.jpg

Når jeg kommer hjem fra København skal jeg fortsette leken, ta med barnebarna inn i virkelighetens tivoli, inn den riktige og viktige jungelen, den ordentlige skogen. Da skal vi klatre i det store treet bak blokken her på Sankt Hansberget og beseire Kaptein Sabeltann i et slag som skal vare i minst to timer.

Etterpå skal vi drikke saft og spise boller. Og ingen skal kreve inngangspenger av oss.

Det var det jeg tenkte på der jeg og kona sist gang ruslet rundt i Tivoli og var mer opptatt av barndommens minnebok enn av spøkelsestoget. Vi var begge blitt så uendelig mye eldre i løpet av 30 år. Kanskje barna våre hjemme i Drammen tenker det samme som oss? Barn har rett til lek med kvalitet. Det vil si lek hvor de kan bruke fantasi og innlevelse.

Tivoliet 10.jpg

Egentlig nytter det ikke å tilby barnebarna klovnen Pjerrot og et spøkelsestog, en marihøne og en ilter veps som snurrer rundt et par minutter.

Men for en stakket stund. Her ned i København, i Tivoli. La oss ta spøkelsestoget og karusellene. Før vi er for gamle…

HER MÅ DU BO

La deg sjarmere og imponere av Nimb Hotel, med sine 17 unike og eksklusive 17 rom hvor 12 er suiter. De er alle designet med sans for de små detaljer, og med formålet å få deg til å føle deg hjemme.

HER MÅ DU SPISE

BURGER HOUSE tilbyr oss en ekte hamburger, med ingredienser som får englene til å synge. Hva ellers enn en ekte hamburger må du spise på Tivoli. De er hundre prosent økologiske, med tomatrelish og majones, 130 g med saftig øksekjøtt eller kylling og frisk salat. I tillegg legger de på en skive med cheddarost. Bedre og enklere blir det ikke.

DETTE MÅ DU OPPLEVE

DEMONEN må oppleves og den er virtual. Innbill deg at du sitter i en berg og dalbake med 80 kilometer i timen, utsettes for 4G, tar tre looper og et fall på uhyggelige tyve meter I tillg får vi ildsprutende drager og demoner fra kinesisk mytologi, og et fyrverkeri som oksploderer i all sin prakt rundt deg. ASlt i et kinesisk univers fra gamledager.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: TIVOLI I KØBENHAVN.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post