KAREN BLIXEN: Dronningen av Rungstedlund

KB 2_edited

RUNGSTEDLUND I DANMARK. På bordene står vakre blomsteroppsatser, de reneste kunstverk, med hageblomster, ville blomster og vekster funnet i kjøkkenhagen. Tross alt det vakre, Karen Blixen var et menneske merket av livet,

KB 1.jpg

KAREN BLIXEN. Den danske forfatteren og eventyreren Karen Blixen ble født 17. april 1885. Hun døde i 1962.

WEB: RUNGSTEDLUND

Rungsted Strandvej 111, 2960 Rungsted Kyst, Danmark

Telefon: +45 45 57 10 57

Tre mil syd for Helsingør på Nordsjælland i Danmark, på dem vakre Strandvejen, ligger Rungstedlund, forfatteren Karen Blixens hjem.

På bordene i hennes barndomshjem finner jeg de vakreste blomsteroppsatser. Det er de reneste kunstverk, med hageblomster, ville blomster og vekster funnet i kjøkkenhagen. Når jeg lukker øynene kan jeg se den fantastiske forfatteren Karen Blixen foran meg. Et menneske merket av livet, og med en stor bukett liljer er det som hun fremdeles stor ved foten av trappen til Rungstedlund og ønsker velkommen inn.

KB 6.jpg

Et stykke inne på den vakre eiendommen ligger hennes grav. Under den store bøken som gir skygge til hennes enkle gravsted, har jeg opplevd noen av mine fineste øyeblikk.

Her på Ewalds høyde er det som om tilværelsen og livet selv tar en pust i bakken.

Her har jeg sittet og lest Den afrikanske farmen og Skygger på gresset mens kona har vandret rundt i hennes stuer og tatt forsiktige skritt over gardiner som ligger langt ut over gulvet.

KB 7.jpg
En av Rungstedlunds vakre blomsteroppsatser.

Her i Rungstedlund satt Karen Blixen og skrev den vakre fortellingen Babettes gjestebud Handlingen hadde hun lagt til Berlevåg i Nord-Norge.

Karen Blixen ble oppfordret i 1950 av Ladies Home Journal til å skrive en historie om det å spise. Leserne ville gjerne ha en slik historie, mente redaktøren. Det resulterte i Babettes gjestebud som i Karen Blixens egen oversettelse til dansk ble med i samlingen Skjebneanekdoter.

Fortellingen Babettes gjestebud handler om et måltid, om hvordan Babette skaper et måltid som folkene i Berlevåg aldri hadde sett maken til og som de heller ikke forsto å verdsette.

KB 3.jpg

På sluttet lar Karen Blixen Babette fortelle hva som var drivkraften til måltidet: Det går et langt skrik gjennom verden fra kunstnerens hjerte: Gi meg lov, gi meg anledning til å yte mitt beste.

Babette var kunstneren som ikke kunne inngå noe kompromiss. Uansett omstendigheter og uansett det forhold at ingen verdsatte hennes kunst, måtte hun yte sitt beste. Karen Blixen mente at evnen til å holde fast på et kall, en mening uansett vilkårene, er en verdinorm vi trenger i en verden som stadig forandrer seg.

KB 4.jpeg

Karen von Blixen-Finecke (baronesse, døpt Karen Christentze Dinesen) skrev ofte under pseudonymene Isak Dinesen, Osceola og Pierre Andrézel. Hun betraktet seg selv som storyteller og har sammenlignet seg med Sjeherasad som i Tusen og en natts eventyr forteller kalifen Shahryar eventyr.

De fleste av hennes noveller finner sted på 1800-tallet eller tidligere. Karen Blixen er i Danmark, USA og England mest berømt for verkene Syv fantastiske Fortællinger, Vinter-Eventyr og Den afrikanske Farm. Hun er også kjent som forfatteren til verkene bak filmene Mitt Afrika og Babettes gjestebud, som begge er Oscar-belønnet.

KB 5.jpg
En av Rungstedlunds mange vakre blomsteroppsatser.

Da Karen Blixen mot slutten av sitt liv ble intervjuet av en belgisk journalist og han spurte henne hva livet hadde lært henne og hvilke råd hun ville gi unge mennesker, tenkte hun seg litt om og pekte på tre verdier: Det er viktig å være modig. Man skal deretter kunne elske. Og ikke minst, det er viktig å ha humoristisk sans.

TEKST: ØYVIND RISVIK OG WIKIPEDIA. FOTO: ØYVIND RISVIK OG WWW.BLIXEN.DK.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.