KAREN BLIXEN: Dronningen av Rungstedlund

KB 2_edited

RUNGSTEDLUND I DANMARK. På bordene står vakre blomsteroppsatser, de reneste kunstverk, med hageblomster, ville blomster og vekster funnet i kjøkkenhagen. Tross alt det vakre, Karen Blixen var et menneske merket av livet,

KB 1.jpg

KAREN BLIXEN. Den danske forfatteren og eventyreren Karen Blixen ble født 17. april 1885. Hun døde 7. september i 1962.

WEB: RUNGSTEDLUND

Rungsted Strandvej 111, 2960 Rungsted Kyst, Danmark

Telefon: +45 45 57 10 57

Tre mil syd for Helsingør på Nordsjælland i Danmark, på dem vakre Strandvejen, ligger Rungstedlund, forfatteren Karen Blixens hjem.

På bordene i hennes barndomshjem finner jeg de vakreste blomsteroppsatser. Det er de reneste kunstverk, med hageblomster, ville blomster og vekster funnet i kjøkkenhagen. Når jeg lukker øynene kan jeg se den fantastiske forfatteren Karen Blixen foran meg. Et menneske merket av livet, og med en stor bukett liljer er det som hun fremdeles stor ved foten av trappen til Rungstedlund og ønsker velkommen inn.

KB 6.jpg

Et stykke inne på den vakre eiendommen ligger hennes grav. Under den store bøken som gir skygge til hennes enkle gravsted, har jeg opplevd noen av mine fineste øyeblikk.

Her på Ewalds høyde er det som om tilværelsen og livet selv tar en pust i bakken.

Her har jeg sittet og lest Den afrikanske farmen og Skygger på gresset mens kona har vandret rundt i hennes stuer og tatt forsiktige skritt over gardiner som ligger langt ut over gulvet.

SE HER: Utdrag fra filmen Out of Africa med Maryl Streep som Karen Blixen.

Det kjentes ut som om det bare er meg og Karen Blixen i hele verden. Når den danske sommerkvelden er på vei inn i søvnen, tenner jeg et stearinlys og setter det ved siden av hennes grav. Jeg tenner det for alle mine venner og for min familie. Måtte det gå gjennom livet uten å få sår på verken sinn eller skinn.

I denne sene kveldstimen, hvor jeg svakt skimter det flakkende lyset fra Rungstedlunds vinduer, blir livets puslespill et vakkert bilde. Jeg slutter å tenke, suger bare inn stemningen og opplever en ubeskrivelig ro. Jeg ønsker at alle mennesker kunne ha et slikt sted å vende tilbake til.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.

Annonse 1z.jpg

Men roen og lykken er en flyktig vare. Som en dansende alv drar den videre over Karen Blixens vakre landskap. Lykken og roen lever med andre ord sine egne liv, og kan ikke kontrolleres, selv om jeg med jevne mellomrom forsøker. Som ved Karen Blixens grav i Rungstedlund.

Jeg går sammen med deg inn i ditt vakre hjem. Du bekrefter det jeg har hørt, at etter den store vårrengjøringen lå gardinene strødd utover rommet, til dine gjesters store fornøyelse.

Du forteller at du virkelig trivdes når du kunne henge sommergardinene opp i dagligstuen.

SE HER: Babettes gjestebuds trailer.

Du samlet ikke mye fra farmen din i Afrika, og de fleste av dine afrikanske skjold og spyd ga du bort. Men etter at Rungstedlund ble restaurert ville du at de skulle være en del av Ewalds stue. Den norske ovnen av merke Louis XVI var helt frem til 1960 den eneste varmekilden der inne.

Den 5. september satt du og lyttet til musikken fra den nye grammofonen du hadde fått. En av platene du spilte var Händels arie «Wherever you walk». Med store smerter kom du deg opp trappen til soveværelset og i seng. Du kom aldri levende ned igjen. 7. september, klokken fem på ettermiddagen, døde du.

Begravelsen var den 11. september, og dine nærmeste venner fulgte deg til graven her «under det store træ». Ved graven ble Davids salme lest: «Jeg løfter mine øyne opp til fjellene».

KB 7.jpg
En av Rungstedlunds vakre blomsteroppsatser.

Her i Rungstedlund satt Karen Blixen og skrev den vakre fortellingen Babettes gjestebud Handlingen hadde hun lagt til Berlevåg i Nord-Norge.

Karen Blixen ble oppfordret i 1950 av Ladies Home Journal til å skrive en historie om det å spise. Leserne ville gjerne ha en slik historie, mente redaktøren. Det resulterte i Babettes gjestebud som i Karen Blixens egen oversettelse til dansk ble med i samlingen Skjebneanekdoter.

Fortellingen Babettes gjestebud handler om et måltid, om hvordan Babette skaper et måltid som folkene i Berlevåg aldri hadde sett maken til og som de heller ikke forsto å verdsette.

KB 3.jpg

På sluttet lar Karen Blixen Babette fortelle hva som var drivkraften til måltidet: Det går et langt skrik gjennom verden fra kunstnerens hjerte: Gi meg lov, gi meg anledning til å yte mitt beste.

SE HER: Trailer til Bille Augusts film om Karen Blixen, Pakten.

Babette var kunstneren som ikke kunne inngå noe kompromiss. Uansett omstendigheter og uansett det forhold at ingen verdsatte hennes kunst, måtte hun yte sitt beste. Karen Blixen mente at evnen til å holde fast på et kall, en mening uansett vilkårene, er en verdinorm vi trenger i en verden som stadig forandrer seg.

KB 4.jpeg

Karen von Blixen-Finecke (baronesse, døpt Karen Christentze Dinesen) skrev ofte under pseudonymene Isak Dinesen, Osceola og Pierre Andrézel. Hun betraktet seg selv som storyteller og har sammenlignet seg med Sjeherasad som i Tusen og en natts eventyr forteller kalifen Shahryar eventyr.

De fleste av hennes noveller finner sted på 1800-tallet eller tidligere. Karen Blixen er i Danmark, USA og England mest berømt for verkene Syv fantastiske Fortællinger, Vinter-Eventyr og Den afrikanske Farm. Hun er også kjent som forfatteren til verkene bak filmene Mitt Afrika og Babettes gjestebud, som begge er Oscar-belønnet.

KB 5.jpg
En av Rungstedlunds mange vakre blomsteroppsatser.

Da Karen Blixen mot slutten av sitt liv ble intervjuet av en belgisk journalist og han spurte henne hva livet hadde lært henne og hvilke råd hun ville gi unge mennesker, tenkte hun seg litt om og pekte på tre verdier: Det er viktig å være modig. Man skal deretter kunne elske. Og ikke minst, det er viktig å ha humoristisk sans.

TEKST: ØYVIND RISVIK OG WIKIPEDIA. FOTO: ØYVIND RISVIK OG WWW.BLIXEN.DK.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post