BRØNDUMS HOTEL: Et hotell å bli forelsket i

Brøndums 10

SKAGEN I DANMARK. Vi ble forelsket i Brøndums hotell og Skagen med en gang. Denne danske fingeren som deler to hav, Kattegat og Skagerak.

Brøndums 7.jpg

BRØNDUMS HOTEL. Og vi gledet oss over den intense, blå horisonten og de vakre, hvite strendene. Vi gledet oss til og med når vi ble plaget med flyvesand og uventede og ugjestmilde stormer.

WEB: BRØNDUMS HOTEL

Anchersvej 3, 9990 Skagen, Danmark

Telefon: +45 98 44 15 55

Men mest frydet vi oss over alle skiftningene. Over den intense Skagensolen, sommerens badestrender, sommerlette kjoler og yrende gateliv. Og maten på Brøndums Hotel.

Brøndums 8.jpg

Vi møtte dem alle på Brøndums Hotel i Skagen. De fargerike heltene: den norske maleren Christian Krohg og hans Oda, den gale og sjalu Hans Jæger, Buskerud-bohemen Christian Skredsvik og deres danske venner Michael og Anna Ancher, Holger Drachmann og ekteparet Krøyer.

Det var noe eget Danmarks avkrok, som H.C. Andersen en gang kalte Skagen. Helt feil vår godeste eventyrdikter. Skagen er et av Danmarks vakreste steder med frodige blomsterbed, gule romantiske Skagen-hus, et himmelsk lys - og nettopp, Brøndums Hotel.

Brøndums 4.jpg

På menyen fant vi det som for oss var verdens beste rødspette og fiskesuppe, Fiskesuppe Madam Brøndum, en av legendariske Anna Brøndums aller beste oppskrifter.

H.C.Andersen krevde alltid de beste råvarene og den ferskeste fisken. En vriompeis ble han oppfattet som. Men han fikk da en rødspetterett oppkalt etter seg.

Skagenbeboerne syntes nok Christian Krohg var den snåleste av dem alle. Selv likte han den litt reserverte befolkningen. Språket deres lignet norsk, men de var friere, lettere og mer selskapelig anlagt enn nordmenn. Det passet bohemen Krohg godt.

Brøndums 3.jpg

På Brøndums Hotell spiste og drakk de godt. Ofte flere dager i trekk.

Vi satte oss på en hvitmalt benk foran hotellet. Så over gaten og inn i hagen til Skagen Museum, hvor kunstnerkoloniens malerier var samlet. Utenfor sto det en byste av den norske maleren. Et portrett av en litt forlegen, kanskje ydmyk mann. Ansiktet var fullt av rynker og vitnet om et levd liv.

Et liv som ble levd hardest på Brøndums Hotel.

I Markvejen lå Anne Anchers hus. Hun var datteren til Brøndum Hotels eier. I den vakre haven lød det kjente ropet Hipp hipp hurra. Det ble det et vakkert maleri ut av.

I Hans Baghs vei ligger dikteren Holger Drachmanns hus. Vi slo oss ned i hagen og frydet oss over hans nydelige sommerdikt «Majvise»:

Der er sølvklang i majbækkens vove,

Gyldent skær gennom aftenen lang.

Hver en grøft bliver blomstrende skove –

Langs den kornrige, bølgende vang…

Brøndums 5.jpg

FISKESUPPE MADAM BRØNDUM

200 g torskefilet

6 dl fiskekraft

25 – 30 reker

1 dl tørr hvitvin

2 dl fløte

2 fedd hvitløk

litt safran

1 gulrot

1 purre

Slik går du frem: Hakk og fres hvitløken. Tilsett hvitvin og kok ned til det halve. Ha i fiskekraft, fløte og safran og la alt koke i 5 min. smak til med salt og pepper. Visp med en stavmikser/hurtigmikser.

Skjær torsken i terninger og gulrøtter og purre i svært tynne strimle. Ha fisk og grønnsaker i fiskesuppen og kok opp.

Legg noen få reker i hver porsjon.

Brøndums 2.jpg

HC ANDERSENS RØDSPETTE A LA SKAWBO

Det spesielle med denne rødspettefileten er at den er svært hardstekt og ble servert både H.C.Andersen og de andre kunstnerne som besøkte den livlige Skagen-kolonien.

4 rødspetter

2 sitroner

250 g smør

100 g tyttebær

50 g sukker

litt mel

Slik går du frem: Rør tyttebær og sukker, og la det trekke i minst tre timer. Del rødspettene i tre stykker og vend dem i melet. Stek hardt i smeltet smør, ca fire minutter på hver side. Server med tyttebær marinert i sukker, en halv sitron, smørsaus og poteter.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG BRØNDUMS HOTEL

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post