BRØNDUMS HOTEL: Et hotell å bli forelsket i

Brøndums 10

SKAGEN I DANMARK. Vi ble forelsket i Brøndums hotell og Skagen med en gang. Denne danske fingeren som deler to hav, Kattegat og Skagerak. Dette er et 20 år gammelt minne om et møte med Danmarks vakreste hotell og en meny som gjorde inntrykk.

Brøndums 7.jpg

REISEBREV FRA BRØNDUMS HOTEL. Å som vi gledet oss over den intense, blå horisonten og de vakre, hvite strendene. Vi gledet oss til og med når vi blir plaget med flyvesand og uventede og ugjestmilde stormer.

BRØNDUMS HOTEL

Anchersvej 3, 9990 Skagen, Danmark

Telefon: +45 98 44 15 55

KLIKKANNONSE VÆRTSHUSET BÆRUMS VERK

Annonse banner 980x300,.gif

Men mest frydet vi oss over alle skiftningene. Over den intense Skagensolen, sommerens badestrender, sommerlette kjoler og yrende gateliv. Og maten på Brøndums Hotel.

Brøndums Hotel 1.jpg
Historien om Brøndums Hotel finner du også i boken Dejlige Danmark. Nord-Jylland av Øyvind Risvik.

Jeg er forelsket i Skagen, denne danske fingeren som deler to hav, Kattegat og Skagerak.

Men mest er jeg forelsket i alle skiftningene. over våren med sin spesielle og intense Skagensol, høsten med sine viltre, hvite skum i strandkanten og vinteren med ensomme vandringer i turisttomme gater og lange øde strender. og hele tiden. Dette gjennomsiktige lyset som lokket kunstnere til fargerike timer med sine staffelier og elleville hipp hipp hurra-fester.

Brøndums 8.jpg

Vi møter dem alle på Brøndums Hotel i Skagen. De fargerike heltene: den norske maleren Christian Krohg og hans Oda, den gale og sjalu Hans Jæger, Buskerud-bohemen Christian Skredsvig og deres danske venner Michael og Anna Ancher, Holger Drachmann og ekteparet Krøyer.

Det er noe eget med Danmarks avkrok, som H.C. Andersen en gang kalte Skagen. Helt feil observert, vår godeste eventyrdikter. Skagen er et av Danmarks vakreste steder med frodige blomsterbed, gule romantiske Skagen-hus, et himmelsk lys - og nettopp, Brøndums Hotel.

Brøndums 4.jpg

Christian Krohg skrev i boken Kampen for tilværelsen: man har jo riktignok den regel at man ikke skal komme igjen på et sted, hvor man har befundet sig vel. Man vil altid blive skuffet, fordi man enten selv eller stedet har forandret sig. og jeg har også fundet, at denne regel er meget sand for øvrigt. Men der er et sted, hvor det ikke gælder. Det er Skagen!

Det er dette Skagen som også har erobret mitt hjerte.

300px-Selvportrett_Christian_Skredsvigx.jpg
Christian Skredsvig. Selvportrett. Oslo Museum.

Buskerudmaleren Christian Skredsvig besøkte også Skagen. Han skrev i et brev hjem: "Det var en vidunderlig tur, vi kjørte fra Frederikshavn i dagvogn, koldt og surt var det og det regnet indimellom, men saa fikk vi spændt nogen skind over vognen og la os selv paa bunden, godt nedi halmen.

Omsider nådde vi Gæstgivergaarden. Jeg hadde faat anvist som logi et skibsruff. den var tat fra en gammel skute, som var strandet, hængt op efter store jernkroker og gjort om til soverom. varmt var der ikke netopp. Og da jeg om morgenen kom ind i krostuen, som var strødd med et tykt lag hvit sand, begyndte jeg at skli frem og tilbake. saa saa jeg døren til kjøkkenet gik sagte op, og en liten blaaøiet jente tittet forsiktig ind. - Hei jenten, sa jeg, her skal du faa se en norsk nordmand fra Norge, og tok en vældig sklie, hvorpå den lille forsvandt".

Den lille piken skulle senere bli den kjente malerinnen Anna Ancher, og stedet Gjestgivergården ble både berømt - og beryktet - som Brøndums Hotel 

michael-ancher---anna-ancher-returning-from-the-field---skagens-museum.jpg
Michael Ancher: Anna Ancher. Skagens Kunstmuseum.

På menyen finner vi det som for oss er verdens beste rødspette og fiskesuppe, Fiskesuppe Madam Brøndum, en av legendariske Anna Brøndums aller beste oppskrifter.

H.C.Andersen krevde alltid de beste råvarene og den ferskeste fisken. En vriompeis ble han oppfattet som. Men han fikk da en rødspetterett oppkalt etter seg.

Skagenbeboerne syntes nok Christian Krohg var den snåleste av dem alle. Selv likte han den litt reserverte befolkningen. Språket deres lignet norsk, men de var friere, lettere og mer selskapelig anlagt enn nordmenn. Det passet bohemen Krohg godt.

17. august 1859 var eventyrdikteren H.C. Andersen på besøk på Brøndum Gestgivergaard. Fru Brøndum tok alltid vel imot sine gjester, men denne gjesten var det noe helt spesielt med, han måtte serveres det aller beste Skagen kunne oppdrive. Han ba en pike løpe ned til Nordstranden for å hente de største ferske rødspettene hun kunne finne.

HC 13.jpg
H.C. Andersen.

Reisen hadde vært lang og strabasiøs for den kjente dikteren, og han var skrubbsulten. Da ventetiden på maten ble urimelig lang, ble han forrykende sint på vertinnen. Men fisken kom omsider, og i eventyret "En historie fra klitterne" gir han senere uttrykk for hvor godt den smakte: Rødspætter som en Konge kunde kalde en Pragtræt.

Resultatet av oppholdet i Skagen førte til to skrifter, "Skagen" som ble trykt i 1859, og den før nevnte "En historie fra Klitterne" som kom ut i Nye Eventyr og Historier samme år.

Den første historien er en vakker reiseskildring fra Skagen. Her forteller han om en gjestgivergård omgitt av plankeverk og haver, trær og hyllebusker. stokkroser slynger seg rundt vinduene og gjør det halvmørkt inne i stuen. Det kan kanskje bli vel mye av det grønne, men innkvarteringen er god - hadde bare ikke soverommene lignet på gamle skipslugarer, klistret til huset. og alt luktet av fisk...

Brøndums 3.jpg
SNAPSEANBEFALING. Brøndums Snaps. En klar snaps med duft av krydder og sitrus og koriander, men er kanskje ørlite for nøytral. Smaken er rund i starten, alkoholen blir litt vel tydelig, noe sødme, karve i finishen. Brøndums Snaps er svært god til sildebord og en lang rekke av rettene restauranten på Brøndums hotell serverer.

Vi satte oss på en hvitmalt benk foran hotellet. Så over gaten og inn i hagen til Skagen Museum, hvor kunstnerkoloniens malerier var samlet. Utenfor sto det en byste av den norske maleren, Krohg.

Et portrett av en litt forlegen, kanskje ydmyk mann. Ansiktet var fullt av rynker og vitnet om et levd liv.

Holger 1xxx.jpg
Holger Drachmann. Skagen Kunstmuseum.

Et liv som ble levd hardest på Brøndums Hotel.

I Markvejen ligger Anne Anchers hus. Hun var datteren til Brøndum Hotels eier. I den vakre haven lød det kjente ropet Hipp hipp hurra. Det ble det et vakkert maleri ut av.

Anchers Hus er kunstnerparet Anna Ancher og Michael Anchers tidligere hjem, som siden 1967 har vært åpent som museum. Ancher-paret flyttet inn i huset i 1884, og huset er bevart som fra den gang, akkurat slik det stod ved Anna Anchers død i 1935.

I huset kan du oppleve hvordan familien bodde og familiens store kunstsamling, som inneholder verker av paret selv og flere av de andre Skagenmalerne. Omkring huset er det en stor have, hvor paret fant motiver til mange av deres bilder. Også andre kunstnere, som P.S. Krøyer, fant motiver til sine verker i haven.

I Hans Baghs vei ligger dikteren Holger Drachmanns hus. Vi slår oss ned i hagen og fryder oss over hans nydelige sommerdikt «Majvise»:

Der er sølvklang i majbækkens vove,

Gyldent skær gennom aftenen lang.

Hver en grøft bliver blomstrende skove –

Langs den kornrige, bølgende vang…

3_edited_edited.jpg
Foto: Øyvind Risvik.

Vi besøkte Brøndums Hotell første gang for vel 20 år siden. Da regjerte hotellsjef Ib Jansen og kjøkkensjef Kasper Nielsen der.

I 2023 presenterer hotellrestauranten seg slik:

«Maden har gennem hele Brøndums Hotels historie været et centralt omdrejningspunkt.

Kunstnerne nød den og beskrev den i eksalterede vendinger for deres venner hjemme på akademierne, og siden har den været en af grundstenene i et vellykket ophold på Brøndums Hotel.

Med respekt for historien må det klassiske køkken siges at være i højsædet på Brøndums Hotel. Der findes på menukortet stadig retter, som tager udgangspunkt i Madam Brøndums kogekunst, og der findes vel næppe en restaurant i Danmark, hvor det i så høj grad, som på dette skønne badehotel, kræves at tjenerne trancherer, flamberer og fileterer ved gæstens bord.

Desuden indtager smørrebrødet en central position på frokostkortet, hvor nyt og spændende smørrebrød ofte udvikles med respekt for traditionerne».

Brøndums 5.jpg
Foto: Øyvind Risvik.

FISKESUPPE MADAM BRØNDUM

200 g torskefilet

6 dl fiskekraft

25 – 30 reker

1 dl tørr hvitvin

2 dl fløte

2 fedd hvitløk

litt safran

1 gulrot

1 purre

Slik går du frem: Hakk og fres hvitløken. Tilsett hvitvin og kok ned til det halve. Ha i fiskekraft, fløte og safran og la alt koke i 5 min. smak til med salt og pepper. Visp med en stavmikser/hurtigmikser.

Skjær torsken i terninger og gulrøtter og purre i svært tynne strimle. Ha fisk og grønnsaker i fiskesuppen og kok opp.

Legg noen få reker i hver porsjon.

Brøndums 2.jpg
H.C. Andersens rødspette a la Skawbo, Foto: Øyvind Risvik.

H.C. ANDERSENS RØDSPETTE A LA SKAWBO

Det spesielle med denne rødspettefileten er at den er svært hardstekt og ble servert både H.C.Andersen og de andre kunstnerne som besøkte den livlige Skagen-kolonien.

4 rødspetter

2 sitroner

250 g smør

100 g tyttebær

50 g sukker

litt mel

Slik går du frem: Rør tyttebær og sukker, og la det trekke i minst tre timer. Del rødspettene i tre stykker og vend dem i melet. Stek hardt i smeltet smør, ca fire minutter på hver side. Server med tyttebær marinert i sukker, en halv sitron, smørsaus og poteter.

Torsk.jpg
Torsk a la Christian Krohg. Foto: Øyvind Risvik.

TORSK A LA CHRISTIAN KROHG

800 g torskefilet

100 g griljermel

1 bunt persille

1 bunt basilikum

1 fedd hvitløk

24 dampede blåskjell

Saus: 4 dl fiskekraft. 1 dl fløte, 150 g smør, litt karri, litt safran, 2 gulrøtter, 1 selleri, 1 purre.

Slik går du frem: bland griljermeø med persille, basilikum og hvitløk til en grønn masse. Fjern bena fra torskefiletene, og skjær hver filet i fire stykker. vend deretter stykkene i grilljemelblandingen, og krydre med salt og pepper. stek i ovnen på 180 C C i 8 minutter.

Rens grønnsakene, skrell dem og skjær dem i små terninger.

Kok opp fiskekraft, fløte og smør. tilsett karri, safran, salt og pepper, og visp med en stavmikser/hurtigmikser. bland grønnsakene og blåskjell i sausen, og kok opp.

Sjokoladekake.jpg
Sjokoladekake Oda Krohg. Foto: Øyvind Risvik.

SJOKOLADEKAKE ODA KROHG

3 egg

200 g sukker

150 g smør

200 g mørk sjokolade

75 g mel

Mangosorbet: 2 mango, 4 dl vann, saft av 1 sitron, 300 g sukker.

Slik går du frem: Pisk egg og sukkerb til luftig eggedosis. smelt smør og sjokolade, og bland i eggedosisen sammen med melet. hell røren i muffinsformer eller en liten springform. stek på 160 C i ca 20 minutter.

Kok opp vann, sukker og sitronsaft. skrell mangoen og mos den sammen med sukkerlaken. sikt massen og frys ned. rør noen ganger i løpet av nedfrysingen.

Fordel sorbeten rundt kakene, pynt med friske bjørnebær og tynne sukkertråder.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG BRØNDUMS HOTEL

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post