HURTIGRUTEN: Smaken av verdens vakreste sjøreise

Vesterålen 2_edited

HELGELANDSKYSTEN. Vi dro på tur med backpack-båten Vesterålen, selve back to basic-båten av alle Hurtigrutenbåtene. Vesterålen var for oss som gjerne kaller oss «folk flest». Her ble vi servert ekte Hurtigruten-kost av Roger Danielsen.

Kokk Roger Danielsen Hurtigruten 1x.jpg

HURTIGRUTEN VESTERÅLEN. På den fire dager lange turen vi tok med er Vesterålen, fra Trondheim til Tromsø, var det en naturopplevelse som vi aldri vil glemme. Enten var det blikkstille hav. Eller så rullet dønninger. Enten var det fantastisk lyse dager, eller så var det like lyse netter. Det var måker som fløt stille over skorsteinen, det var skarv som luftet sine vinger på skjæret eller spekkhoggere som lekte seg ved siden av skipssiden.

Langt der oppe på himmelen svevde en ørn, og på øya der borte gikk en flokk med reinsdyr. Vi så tingene på en helt ny måte her på Vesterålen. Hvilken opplevelse var det ikke da fjellveggen i Trollfjorden seg forbi, bare femten meter unna skipssiden.

Vi fulgte Vesterålen fra Trondheim til Tromsø. Men tar vi hele strekningen fra Bergen til Kirkenes, er det hele 34 anløp hver vei mellom de to byene, og 34 tilbake igjen. Turen med Vesterålen var en opplevelse for livet. Spesielt da vi kom på hjemlige trakter, rett utenfor inngangsdøren til min fars fødested på øya Rødøy, på husmannsplassen Risvika der inne mellom holmer og skjær.

Rødøyløva 1 Terje Rakke.jpg
Rødøyløva på Helgelandskysten. Foto: Terje Rakke/ www.visithelgeland.com.

Det kjente landemerket Rødøyløva lå skummel og uforutsigbar, med en manke som en løve, litt doven, men farlig, farlig, på utgikk etter fjellet Hestmannen som lå lenger sør. Innenfor den vakre øya Rødøy lå den vakre isbreen Svartisen og speilte seg blå opp mot himmelen.

Kjøkkenet på skipet Vesterålen var ikke som andre kjøkken. Det var helt unikt, med en blanding av urnorsk mat, blandet med eksotiske råvarer.  Vi fant både fjellørrret fra Fosen, lam fra Hellesylt, Inderøysodd og boknafisk fra Lofoten, blandet med hvitløk, parmesan, armadinepoteter og creme brulee.

Kjøkkensjef Roger Danielsen var likevel tro mot det norske og likte best de kortreiste råvarene. Og han var helt sikker på at passasjerene likte det, også. – Vi skal gi passasjerene smaken av Norge, sa han. - Menyen her på Vesterålen er like viktig som den spektakulære og vakre utsikten, havet, fjordene, fjellene og det rike dyrelivet. Vi har verdens vakreste utsikt, og menyene skal ikke henge etter, sier han.

(Vi gjør oppmerksom på at restauranten på Vesterålen har byttet meny, så om du vil ta en tur med det første, står det helt andre retter på menyen).

Her er tre av Roger Danielsens velsmakende og folkelige retter på Vesterålen

Hurtig4.jpg

ASPARGES OG PARMESAN I SPEKESKINKE

8 skive spekeskinke

8 stk grønn frisk asparges

150 g parmesan skåret i 8 staver

Slik går du frem: Skrell den nedre del av asparges med en potetskreller, kutt av rotenden. Kok asparges i lettsaltet vann i 3-5 minutter, avhengig av tykkelsen.

Avkjøl aspargesen raskt i kaldt vann, dette stopper kokeprosessen og bevarer fin grønnfarge. Tørk dem forsiktig.

Bunt sammen en stav av parmesanost og en asparges og bind sammen med en skive spekeskinke. Legg dem på en seng av rucculasalat med balsamico og olje.

Server gjerne med ferskt brød og rømmedressing.

Hurtig5.jpg

ENTRECOTE MED FLØTEPOTETER

Slik går du frem: Brun entrecoten i varm panne sammen med hvitløk og friske urter.

Stek i ovn på 120 grader med kjernetemp på 55 grader. La entrecoten hvile minst en halv time før servering. Stek bønner i smør og bak tomater i ovn med balsamico. Server med klassisk kryddersmør og fløtepotet.

Hurtig6.jpg

APPELSIN CREME BRULEE

3 dl kremfløte

3 dl h-melk

1\2 appelsin

2 kanelstang

6 eggeplommer

4 ss sukker

Slik går du frem: Ha i fløte og melk og kanelstang og appelsinskall i en kjele. Kok opp og la det trekke noen min. på svak varme. Ta så av kjelen og la det hvile i 15 min. Kok det så opp igjen. Visp sammen eggeplommer og sukker i en bolle. Sil deretter i den varme fløtemelken litt i gangen.

Stek så i vannbad i former på 120 grader i 40-45 min.

Rett før servering has på sukker som brennes med en brenner.

Vesterålen.jpg

MS VESTERÅLEN

MS Vesterålen er oppkalt etter det første Hurtigruteskipet som begynte å seile langs kysten i 1893. Skipet er blant de minste i flåten. Gjennom hele reisen nyter vi utsikten fra panoramasalongen og den omfattende kunstsamlingen ombord. I motsetning til de andre skipene har MS Vesterålen restaurant i baugen. Med sin begrensede passasjerkapasitet, er en reise på MS Vesterålen svært intim. Byggeår 1983 (Mod. 1988/1995). Passasjerkapasitet 516. Senger 294. Bilkapasitet 35.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG HURTIGRUTEN.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.