KRONPRINS OLAV: Kongelige kjøttkaker på Trandum

Kjøttkaker 3

TRANDUM. Kronprins Olav ble servert kjøttkaker med kål og tyttebær da han feiret myndighetsdagen på Trandum, hvor han tjenestegjorde som sersjant.

Kongelige retter Blå 1c.jpg

KONGELIGE RETTER. Før i tiden var myndighetsdagen en av de viktigste dagene i livet. Det å fylle 21 år var like viktig som konfirmasjonen er i dag.

Fra og med den dagen var man en ansvarlig person. Da var man voksen.

Den kongelige myndighetsdagen måtte også feires.

Siden kronprins Olav ville komme til å feire sin 20 års dag på Trandum, hvor han tjenestegjorde som sersjant, ble feiringen av 21 års dagen foretatt ett år tidligere enn normalt.

Tidlig om morgenen den 2. juli 1923, klokken 05.15, kom tre smilende kokker med sine hvite hatter, marsjerende inn i kronprinsens brakke, høytidelig overrakte de en diger kringle som de hadde brukt natten i mannskapsbrakka for å få bakt.

Det var slettes ikke meningen at sersjant Olav skulle spise kringelen alene. De hadde med seg en stor kaffekanne og en liten duk noen hadde til og med plukket en liten bukett markblomster som de satte i en vase midt på bordet.

På ettermiddagen fikk mannskapet på Trandum ekstraforpleining og en riktig festmiddag. De ble servert kjøttkaker med kål og tyttebær.

Kjøttkaker 4_edited.jpg

KJØTTKAKER TRANDUM

500 g kjøttdeig, 1 ts salt, ¼ ts pepper, 1 ts muskat, 2 ss potetmel, 2-3 dl melk eller vann, smør til steking.

Slik går du frem: Rør sammen kjøttdeigen med saltet slik at deigen blir seig. Tilsett pepper, muskat og potetmel og rør kraftig. Spe med litt væske om gangen til alt er rørt godt ut.

Form små boller med to spiseskjeer dyppet i vann. Trykk dem litt flate i pannen.

Stek kjøttkakene til de er pent brune på hver side. Etterstek på lav varme i ca 10 minutter til de er gjennomstekte.

Server kjøttkakene med løk, brun saus, kokte poteter, kålstuing eller fersk kål og tyttebærsyltetøy.

Brun saus

Sausen lages lettest ved å jevne skyen fra pannen med et par teskjeer smør og et par teskjeer hvetemel (bland med litt vann i et glass og lag jevning). Skulle fargen på sausen bli litt lys kan du ha ilitt sukkerkulør eller soya.

Løk

Skjær løk i tynne ringer og brun i smør. Når du har lagd kjøttkakene på tallerkenen, legger du løkringene over. Kok opp pannen med litt vann og smak sjyen til med litt pepper.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: RAGGE STRAND. Oppskriften på kongelige Trandumkjøttkaker er hentet fra boken Kongelige retter – og kongelige minner av Øyvind Risvik og Ove Aasen.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.