TUVA THORSON: Sorg er kjærlighetens pris

Tuva 3_edited

LANGEDRAG: Nesten en million opplevde ulvene Irgas og Varg på Langedrag naturpark. Nå er Irgas og Vargas døde. – Dette er en usigelig trist dag. Å si farvel til gode venner som jeg har fått lov til å leve så nært og som har lært meg så mye, forteller Tuva Thorson.

Tuva 1.jpg

MINNER OG MENNESKER. I 15 år har ulvene Irgas og Varg vært trekkplasteret på Langedrag. Nesten en million besøkende har opplevd dem på nært hold. Men nå er det ugjenkallelig slutt. Tuva Thorson har hatt et nært forhold til ulvene Irgas og Varg fra de ble født i parken.

LANGEDRAG NATURPARK
Langedragsveien 274, 3544 Tunhovd

Telefon: +47 32 74 25 50

Epost:post@langedrag.no

Jeg intervjuet Tuva Thorson en høstkald dag for noen år siden. Hun gjorde noe de fleste av oss aldri våger. Hun omfavnet ulvene som den naturligste ting i verden. Det var både fascinerende og skremmende.

Langedrag er er selve livsverket til Tuva Thorsons foreldre, Eva og Edvin Kjell Thorson, han som fant opp helsetrøyen på 50-tallet.

Tuva 4.jpg

Nå skriver Tuva Thorson på sin facebookside: Sorg er kjærlighetens pris…

"Ja slik kjennes det i dag da vi måtte ta farvel med våre 2 firbente venner gjennom 15,5 år, ulvene Irgas og Varg.

De to ulvene som i hele sitt liv har sett meg som en del av deres flokk og vært ambassadører ved å ha gitt 1000-vis av besøkende en ny opplevelse av dette myteomspunnede dyret, …. vist hva som skjedde da vi mennesker for noen tusener år siden begynte å leve sammen m ulver og etter hvert kalte det hund... Ulven, menneskets første husdyr!

Samspillet og tilliten som disse to ulvene har vist meg har berørt besøkende, og når de samstemt har ult sammen med meg har det vekket sterke følelser og tårer på kinn har frembrakt ydmykhet og respekt overfor livet og naturen..... Jeg synes å ha kjent at nettopp i disse øyeblikk har de minnet oss om at vi mennesker er kun en art i et stort nødvendig fellesskap....

Jeg må i dag selv gi de overdosen m innsovningsmedisinen...

Det blir så tøft, .. tårene triller, og kinnene har vært mye våte det siste døgnet da jeg har brukt ekstra tid sammen med dem denne helgen....

Selv om en 15 år gammel ulv kan sammenlignes med ca 100 år gamle mennesker så har de holdt formen bra, men nå den siste tiden ser jeg tegn på at de skal slippe en ny vinter,  Hele hjertet mitt stritter imot... men fornuften sier meg noe annet...

Gjennom 15 år har nærmere 1 million mennesker opplevd Varg og Irgas. Vi vet at det er mange «der ute» som de har betydd noe for.

Takk for alt Varg og Irgas".

*****

Tuva Thorsons far, Edvin Thorson, kjøpte fire tusen mål på Langedrag, midt mellom Hallingdal og Numedal, ryddet skogen og satte opp et helt paradisgårdstun med tjærebeisete bygninger, så høyt som 1000 meter over havet.

Datteren tok helt fra starten del i planlegging og oppbyggingen av Langedrag. Verdien av at barn får oppleve nærhet til dyr og natur hadde familien Thorson fått mye erfaring fra i stallen på Ekeberg. Derfor ville de bygge leirskole. I dag er Langedrag et besøks- og overnattingsted med et mangfold av dyr og aktiviteter, like spennende for barn som for voksne.

Det er altså her Tuva Thorson regjerer. Hun er en av Norges modigste kvinner. Ikke nok med at hun er sjefen over et utall haner og høner, kaniner og griser, rev og gaupe, elger og reinsdyr. Hun er venner med to voksne ulver. Hun har sovet med dem, lekt med dem og spist med dem. Hun knurrer sammen med dem, hveser og flekker tenner. Hun er en viktig del av flokken. For ulvene er hun ulvemamma Tuva.

Tuva 2.jpg
Tuva Thorson sammen med foreldrene Eva og Edvin Thorson.

- Ulvene har et sterkt og intenst språk, sa hun. - Og det virker nok skremmende når jeg deler ut kjøttstykker og reinsdyrbein.

- Jeg har levd med ulver i snart 40 år, og jeg har lært mye om nyansenes kraft.

Kommunikasjonen er satt sammen av små detaljer i kroppsspråket. Blunking, smatting, hodehøyde, gjesping - og i ulvenes tilfelle, ørenes stilling - betyr alltid noe.

- Ulvens bevegelse av ørene gir klart uttrykk for deres signalønske, som sammen med halehøyde er en sterk kommunikasjon. De bruker kroppen når de vil si noe.

Tuva 6.jpg

Du har sovet og lekt sammen med ulvene og utfordret deg selv mange ganger?

- Når jeg sover med ulvene tar jeg en mors oppgave, fortalte Tuva Thorson videre. – Det har vært grunnlaget for å skape trygghet tidlig i livet. Ulvene har behov for en slik trygghet, trygghet gir grunnlag for frihet. Og aller helst innenfor de rammer som flokkens, og gjerne bedriftens, målsetning er.

- Jeg har opplevd veldig mye i forhold til mennesker, dyr og natur. Jeg har levd sammen med samene på Finnmarksvidda og med eskimoene i Alaska. Jeg har klatret i fjell og på breer. Jeg har vært tett på naturen hele tiden. De verdiene jeg har tatt med meg vil jeg formidle videre. 23 år gammel levde jeg sammen med inuittene.

- Familierelasjonen på tundraen var sterk, de levde som nomader og hadde ingen streng hierarkisk ledelse. Mor og far hadde lederrollene for å kunne overleve. Som hos ulvene, tok far hovedsakelig initiativ til å jakte mat og kom hjem med byttet. Mor tok mer hånd om foreldrerollen og vedlikeholdet og sydde klær og tok seg av matlagingen.

Tuva 14.jpg
Tuva Thorson har tatt imot tusenvis av skolebarn på Langedrag.

- Jeg levde med inuittene for 36 år siden, så nå er alt annerledes. Likevel, grunnlaget for trivselen var at hver enkelt hadde en jobb som føltes viktig for fellesskapet. Det var viktig å være sammen om felles mål. I et storsamfunn pr i dag er det mange som ikke oppfatter sin egenverdi og plass i fellesskapet. Det skaper mangel på bekreftelse, noe som er viktig for alle flokkdyr for å kjenne tilhørighet og trivsel.

- Jeg har hatt noen tøffe utfordringer, som har gitt meg dypere innsyn i virkeligheten, og som jeg har vokst på. Livet er en kontinuerlig vandring på en vei hvor vi må kunne se alle muligheter. Livet er en gave, og jeg forsøker å forvalte den gaven best mulig. Jeg må se muligheten i den situasjonen jeg er i, enten den fylles av sykdom, ulykker, mellommenneskelige utfordringer eller kompliserte arbeidssituasjoner.

Tuva 15.jpg
Tuva Thorson er like god venn med gauper som med ulver.

Tuva Thorson har gjennom hele livet har gitt mennesker mulighet til å kjenne gleden av nærhet til dyr og natur, opplevelser som har gitt forståelse for naturens økologiske balanse og bygget kunnskap og respekt for den lovmessighet alt liv er avhengig av. Tusenvis av barn, unge og voksne har blitt påvirket i å ta verdivalg som styrker det å ta vare på vår felles jordklode og alt levende liv. Jeg vil at de skal si at jeg har vært et varmt medmenneske og betydd mye for mange.

- Mange tror Langedrag er opplevelse mest for barna men det er like mye en attraksjon for voksne. En mann sa til meg nylig: Det er akkurat som jeg føler meg hjemme her. Jeg har alltid hatt denne lengselen etter å være en del av naturen.

Tuva 9.jpg
Jeg spurte Tuva Thorson: Når føler du deg aller mest til stede i ditt liv?

Og hun svarte: - Når jeg setter meg ned ute på en fjelltopp og drar inn lukten av mose og lav og kjenner et drag av den friske luften. Eller når jeg kjenner en ulv kommer og slikker meg i fjeset. Da kjenner jeg meg til stede, der og da er livet veldig lite komplisert.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: ØYVIND RISVIK OG PRIVAT.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.