TOVE NILSEN: Så gammel at jeg ikke er redd lenger

tove-nilsen-forfatter-oslo-2016-photo-morten-krogvold_thumbnailx

OSLO. Jeg spurte forfatteren Tove Nilsen om hva hun ville ha gjort med livet om hun var ung igjen. Er livet blitt som hun ønsket?

tove_nilsen_2017_morten_krogvold_x.jpg

MINNER OG MENNESKER. Jeg husker stemningen ved å bli tatt med på Deichmanske hovedbibliotek, hvor mor hele tiden visket forsiktig til meg, fortalte Tove Nilsen. - Jeg ville ikke hjem igjen, jeg ville bare være der inne.

Tove Nilsen var overlykkelig da hennes første bok kom ut og hun ropte til mor: jeg skal gi ut bok, mor. Jeg var bare 22 år og det var en lykkedag for meg.

(Denne artikkelen har tidligere stått i magasinet Vi over 60, er mer enn ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon).

Tove N 5.jpg

TOVE NILSEN

Den eneste broren

Oktober 2020.

Men første litt om hennes siste roman, Den eneste broren. Den handler om Leif Jakobssønn, en av mange unge menn som ble frarøvet livet under 2. verdenskrig. Han frøs i hjel på vei over fjellet til Sverige i 1942.

Da var han bare 19 år. Før han døde satt han med et brev i hendene som sa at kontinentet var i ferd med å settes i brann, men hva kan han gjøre med det? Hva kreves av en ung mann i en mørk tid? Hva kreves av ham?

Tilbake til mott intervju med Tove Nilsen.

Jeg spurte: Er livet blitt slik du ønsket?

- Jeg tenker hver dag at det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Jeg har hatt et langt skriveliv. I tillegg har jeg fått to døtre, Pia og Maria. De går i sine egne spor, men jeg er glad de er blitt lesende mennesker.

Det beste rådet du fikk som ung?

- Mormor skrev og tegnet vakkert i minneboken min: gjør mot andre det du vil andre gjøre mot deg. Det låt gammeldags da jeg var liten, men var likevel så vakkert. Jeg hadde også en norsklærerinne som sa: husk, Tove, du kan bli alt du vil. Jeg glemmer aldri den setningen. Jeg har prøvd å etterleve begge rådene.

Et godt råd til dagens unge?

- Ha det gøy og fint akkurat nå. Ikke planlegg ti år av gangen. Alt for mange unge lurer mest på hvordan de skal trygge økonomien sin. Til de som ønsker å reise jorda rundt, sier i hvert fall ikke jeg: få deg utdannelse eller mange penger først. Jeg sier heller: gjør det, opplev så mye som mulig, det vil du aldri angre på.

Hva vil du bli husket for?

- Det er ikke så viktig å bli husket. Men hvis noen sier det var moro sammen med henne, er det godt nok.

40, 50 eller 60 år, hva taklet du best?

- Å fylle førti var skrekkelig og fælt. Akkurat nå takler jeg det å være over 60 veldig bra. Det er en flott fase i livet. Jeg har fryktet mange ting i livet, som har skjedd. Jeg var redd for å miste moren min, hun ble veldig gammel og jeg var veldig knyttet til henne. Men jeg mestret å miste det. Jeg var redd for å bli skilt, et jordskjelv i livet. Det mestret jeg. Noen sykdommer har vært skumle. Nå er jeg så gammel at jeg ikke er redd lenger.

Hva sier du til den som spør etter meningen med livet?

- For meg er gleden viktigst, det høres klisjeaktig ut, men gleden over å stå opp om morgenen og ikke vite hva om skal skje, det er en stor og viktig del av livet. Og ikke minst, at jeg fremdeles finnes og får lov til å fyke rundt og ha mange venner.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: MORTEN KROGVOLD.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.