THORBJØRN EGNER: Den glade stemmen fra barndommen

Scan0019_edited

OSLO. Thorbjørn Egner formet meg. Å møte ham var som å stå ansikt til ansikt med barndommen. – Den viktigste leveregelen er klar, vi må prøve å forstå hverandre, sa han. Det er toleranse i sin enkleste form.

Scan0018_edited.jpg

MINNER OG MENNESKER. Det er noen som har formet barndommen mer enn andre. Thorbjørn Egner er den viktigste av dem. Min første leseopplevelse var Da Per var ku. Så sto de frem, den ene vennen etter den andre, fra Klatremus til politimester Bastian, fra dyrene i Hakkebakkeskogen til Kardemommeby og to uvørne tanntroll. Hvem som var faren til alt dette? Thorbjørn Egner.

Jeg dukket opp hos Thorbjørn Egner på hans 75 års dag i 1987. Med en unik gave, strikket sammen av en av ukebladet Familiens medarbeidere, tegnet av en av leserne. Jeg husker ikke hvem det var, men stolt ble han, av å ha de tre røverne i Kardemommeby på brystet, Kasper og Jesper og Jonatan.

Egner 7.jpg
Ukebladet Familien ga Thorbjørn Egner en genser med røverne i Kardemommeby. Han ble smilende og stolt glad.

Denne helt spesielle stemmen i min barndom, som dukket opp om morgenen, trygg og god, der jeg satt foran en brun Tandberg-radio. Jeg var barn og livet i denne snåle landsbyen var noe av det mest spennende jeg kunne tenke meg. Her drømte jeg meg bort fra hverdagen, det var rett og slett den beste åpningen på dagen for en usikker guttepjokk.

Jeg gledet meg intens til å innføre barnebarna inn i denne underlige verdenen et sted nede i Marokko. Det viktigste jeg har gjort, er å ta dem med til Dyreparken i Kristiansand, til Hakkebakkeskogen og Kardemommeby.

Thorbjørn Egner smilte sitt meste lune smil den gangen jeg traff ham for nesten tretti år siden. Hans varme og intense stemme fikk barndomsminnene til å blomstre. - Genseren er helt fantastisk, sa han, - den minner meg om en liten frekkas som rekte opp hånden for å svare på lærerens spørsmål om hvem de tre vise mennene fra Østerlandet var: Det må være Kasper og Jesper og Jonatan, det, sa han.

Egner 5.jpg
Vår datter Thea og venninnen Monica får møte hele gjengen i Hakkebakkeskogen på Oslo Nye Teater i 1984.

Om han hadde fulgt sin berømte Kardemommelov i barneoppdragelsen? Jada, jeg følger ordene: Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill – og for øvrig kan man gjøre som man vil.

- Jeg har alltid ment at barn må få kunne utfolde seg, uten å alt for unødig skjenn. For ikke lenge siden traff jeg igjen en av de som barna hadde som lekekammerat, fortalte han. - Han takket for det åpne hjemmet vi hadde og sa noe som var typisk: Det var alltid så morsomt hos dere, for der kunne vi hoppe i sofaen.

Og så avsluttet han med en liten Kardemommeby-oppsummering: Slutten på historien om livet i denne lille byen ved Middelhavet er en forsiktig påminnelse om at «ingen er bare helter og ingen er bare skurker. Litt forskjellig må vi godta at mennesker er, vi må prøve å forstå hverandre. Det er toleranse i sin enkleste form.

Scan0004.jpg

Jeg er tilbake i Kardemommeby. Det var 8. juni 1991. Byen som hadde sitt eget postnummer, 4609 Kardemomme by, i Dyreparken i Kristiansand, ble åpnet. Med den alltid blide trikkemester Syvertsen, genialt tolket av Per Asplin, og den strenge tante Sofie, og døtrene Anja og Thea, godt tatt vare på av både den blide og den strenge.

Sommeren 2014. 23 år har gått, Thea og Anja er tilbake, denne gang med bestefar Øyvinds barnebarn, Victoria og Nelle, tradisjonen føres videre. Dette var en verden mine elskede døtre og barnebarn også skulle bli kjent med. Det ble et gripende gjensyn for mine døtre, som var småjenter i 1991, men voksne og foreldre nå. Det var et gjensyn med barndommens underlige fortryllende romantiske verden, udødelige Kardemomme by. Lite hadde forandret seg...

Kardemommeby 1_edited.jpg
Våre døtre, Anja og Thea sammen med tante Sofie og politimester Bastian i Kardemomme by i Kristiansand dyrepark i 1984.

I 1984 hadde jeg med meg datteren Thea og venninnen Monica på Oslo Nye Teaters oppsetning av Dyrene i Hakkebakkeskogen. De fikk oppfylt en drøm, å få møte og snakke med alle dyrene i den berømte skogen til Thorbjørn Egner. Da kom selveste Klatremus, spilt av Pia Borgli, dansende inn og trallet:

Her kommer Klatremus Lillemann

En mus som synge og spille kan

De hadde koselige stemmer hele gjengen: Brumlemann, Bamsemann, Bjørnemor, bakermester Harepus, bestemor Skogmus og Morten, Ugla, Petter Pinnsvin, Kråke-Per og en hel flokk småmus.

Det vanket klemmer fra alle kanter, fra alle dyrene. Og et lite kyss på kinnene fra Mikkel Rev, spilt av Finn Schau. Og da var alt OK. - Du er jo ikke slem likevel, sa Monica og Thea takknemlig, Oppholdet i Hakkebakkeskogen var en kjempeopplevelse som de fremdeles husker. De husker den meget godt…

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. ANDRE FOTOS: TOR T. GULLIKSRUD OG BO-AJE MELLIN.

 

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.