TANKER UT AV TIDEN: Hva er det som styrer våre liv?

AIR 4

DRAMMEN. Hva er det egentlig som styrer våre liv? Er det som skjer bestemt på forhånd eller blir dagene kastet på oss på lykke og fromme? Og skjebnen, hvordan blir den styrt? Og hvorfor ble det Aud og jeg? Og hva med hennes oldemor, spiritisten?

AIR 1.jpg
Kona blir fylt med andakt når jeg minner henne om vi aldri hadde truffet hverandre om hun tilfeldigvis hadde nektet å spandere sjokolade på meg og jeg fornærmet bestemte meg for at den jenta skal jeg erobre. Og så vart det hun som erobret meg.

SÅ MYE UNDERLIG Å TENKE PÅ. Det har vært så mye underlig å tenke på i dette året som har ruslet av sted i slow motion, mellom runder med koronaskrekk, vaksiner, varianter av deltaviruset, smittestoppapper, munnbind, spritflasker og hjemmekontor.

Hvordan hadde verden sett ut i 1945 om Hitler hadde kommet inn på kunstskolen i Wien og blitt kunstner i stedet for forrykt diktator? Hadde NATO og EU vært ukjente begreper i dag og hvilken retning hadde det politiske livet i Norge gjennom de siste 75 årene tatt veien. Og hvilken religion hadde Norge hatt om Hellig Olav ikke hadde nådd tidsnok frem til slaget ved Stiklestad eller hva hadde livet mitt ført til om jeg hadde likt matte og ikke norsk på skolen.

Hvordan hadde livet blitt seende ut om jeg hadde blitt fiskehandler som min far eller begynt på jernbanen i stedet for å bli journalist.

Kona blir fylt med andakt når jeg minner henne om vi aldri hadde truffet hverandre om hun tilfeldigvis hadde nektet å spandere sjokolade på meg og jeg fornærmet bestemte meg for at den jenta skal jeg erobre.

Og i den andre enden av skalaen, hvor mange ganger har jeg ikke lest om mennesker som har forsovet seg og unngått flystyrt, togulykker eller tsunamier. Det er i slike situasjoner mange sier at de hadde englevakt eller at «vår tid er tilmål» og «det var ikke meningen at vi skulle dø nå». En fornærmelse overfor de som har omkommet, er det.

Jeg må innrømmet at det har nok hendt at jeg har sittet på Drammen stasjon og sagt til meg selv: toget kommer til å spore av i Liertunellen, bli hjemme fra jobben i dag. Og når flyet var på vei opp, innbilte jeg meg at det snart var på vei ned mot bakken.

AIR 3x.jpg
Auds danske tippoldemor, spiritisten.

Kona mener at hun flere minutter før jeg kommer hjem, ofte hører at jeg tar i døra, og når hun låser den opp for å ønske med velkommen hjem, er jeg ikke der, for at jeg fem minutter etterpå ringer på. Slike opplevelser regner jeg med at det er mange av leserne mine som har. Vardøger kalte mine foreldre det.

Kona har en dansk tippoldemor som var spiritist, så det er kanskje ikke så underlig at noe av egenskapene er tilfalt henne.

For noen år siden dukket ansiktet til en god venn, Reidar, tydelig opp foran meg. Jeg kunne se ansiktet i detalj. Hvordan han smilte når han fortalte om sin store lidenskap, tegning og treskjæring. Når han nikket og gestikulerte og smilte og lo. Vi satt på seteren hans langt inne i Telemark og han hadde nettopp satt kaffekjelen på den kølsvarte komfyren.

Jeg så ham helt tydelig og fortalte det til kona. Den dagen døde han.

Når skjebnen kaster sine terninger kan noen gang alle sekserne komme opp i samme kast. Merkelig eller ikke merkelig. Det beror hvordan man ser det og som vanlig er det et underlig spørsmål om tro.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.