HILDE HAGERUP MED BOK OM PAPPA KLAUS: Like fint å jobbe som å danse

Hagerup 4

SARPSBORG. Da forfatteren, skuespilleren og regissøren Klaus Hagerup døde i 2018, tok et allsidig forfatterskap slutt. Nå har datteren, Hilde Hagerup, skrevet et varmt portrett om faren sin. Ikke ulik boken Klaus Hagerup skrev om moren, Inger Hagerup, Alt er så nær meg.

Hagerup 2.jpg
Hilde Hagerup. Foto: Aschehoug Forlag.

MINNER OG MENNESKER. Klaus Hagerups datter Hilde har skrevet bok om sin far. Og hun forteller på sin facebookside: Faren min, Klaus Hagerup, var dramatiker, forfatter og skuespiller. Han døde i desember 2018 bare en måned etter at han hadde fått Brages ærespris.

Like etter bisettelsen begynte jeg å skrive om ham. Jeg ville så gjerne skrive ham levende. Det går jo ikke. Ord kan ikke brukes til alt. Men jeg har prøvd å rekonstruere historien om pappas liv, slik han fortalte den, slik han skrev den, slik jeg husker den. Jeg var forderlig glad i faren min, tenker på ham hver dag og savner ham fortsatt.

Hagerup 1.jpg
Hilde Hagerups bok om sin far, Like fint å jobbe som å danse.

Omslaget er laget av Kitty Ensby. Tittelen har jeg lånt fra pappas Ellinors vise. 

Jeg intervjuet Klaus Hagerup og kona Bibbi for magasinet Vi over 60 hjemme i Sarpsborg. Han var en av våre mest folkekjære forfattere. Vi snakket om det utfordrende livet, om det å bli gammel, om barn og barnebarn, om oppdragelse, og ikke minst, om mamma Inger Hagerup, en av Norges fremste lyrikere gjennom tidene. ‘

- For oss har det vært riktig og viktig å få barn og barnebarn, sa Bibbi og Klaus Hagerup. - Vi vokste opp i en tid hvor vi var redde for en tredje verdenskrig, og vi diskuterte mye om det var riktig av oss å sette barn til verden. Vi ble raskt enige om at barn var noe vi hadde lyst på. Det var vår form for optimisme, det å tro på at verden kunne utvikle seg positivt.

Hagerup 3.jpg
Klaus Hagerup og kona Bibbi.

- Det skjer en forandring i samlivet når man har små barn rundt seg, fortsatte Klaus og smilte. - De er helt avhengig av oss. Og når man har store barn og begynner å bli gammel, da er vi avhengig av barna.

- Det er viktig å se på barna som venner, og som mennesker som går sine egne veier, skyndte Klaus Hagerup å legge til. - Vi kan ikke oppdra barn til å bli sånn eller sånn. Vi kan ikke putte våre egne liv inn i barnas liv. Vi må ikke se på dem som vår dyrebareste eiendom. I det øyeblikket de er født, starter prosessen med å løsrive seg.

- De viktigste verdier vi har forsøkt å gi dem er empati og selvstendighet, og at alle mennesker, uansett hva de har gjort, bærer på en verdighet dypt inne i seg.

Hagerup 5.jpg
Klaus Hagerup og kona Bibbi.

- Barna har styrket vår nysgjerrighet og lekenhet. De har tvunget oss til å se verden for første gang, selv om vi har sett den før. Barn har heldigvis en form for opposisjon. Det hender derfor ofte at våre holdninger blir utfordret. Det viktigste er at barna har fått oss til å åpne øynene for en verden vi ikke har sett tidligere.

- Barnebarna har lært oss å krabbe igjen, sa Klaus Hagerup. - Når vi er midt i en lek, føler jeg meg veldig ung.

- Samtidig føler jeg meg også veldig gammel, og jeg detter av og til ut. Jeg kjenner alderen både psykisk og fysisk. Det tar på å være bestefar.

Bibbi og Klaus Hagerup var gift over forti år.

- Har vi vært gift i førti år, har vi også levd lenge. De opplevelse vi har hatt sammen, har vært med på å forlenge livet, det er vi helt sikre på. Vår hverdag er ikke bare kjedelig saus, det har skjedd så mye forskjellig som har fylt livet med mye glede.

Hva med det kompliserte livet?

- Vi har også opplevd sorg sammen, sa Klaus Hagerup. - Sorg kan være vanskelig å takle. Da min mor døde, satt Bibbi ved sengen og holdt henne i hånden. Jeg er veldig takknemlig for at Bibbi var der i den stunden.

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK.

 

 

 

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.