CHRISTER BERENS: Vin er min store lidenskap

orreforsberens_bakgrunn-920x517

OSLO. Jeg har fulgt vinene til Christer Berens i mange år, og har vært så heldig å møte ham en rekke ganger. I tillegg til at han er en fasinerende kar, kjøper jeg alltid en av hans gode viner når jeg er innom Polet.

Christer 5.jpg
Christer Berens. Foto: LEIF S GUSTAFSSON

MINNER OG MENNESKER. Christer Berens driver et velrenommert vinimportfirma. Tidligere restaurantsjef og sommelier hos restaurantene Bagatelle, Le Canard, Bølgen & Moi og på Grand Hotel. Han har vunnet norgesmesterskapet i vinkunnskap to ganger, og har deltatt med det norske flagget på brystet i to verdensmesterskap - i Paris og Tokyo. Han er også vinekspert i TV 2, og mat- og vinekspert på P4. I tillegg holder han vinkurs over det ganske land og har skrevet en rekke mat- og vinbøker.

- Det var naturlig å få interesse for vin når man serverte på en restaurant, fortalte han. - Vinen ble min store lidenskap og matlaging ble min hobby. Jeg ser meg ikke selv som en kokk, jeg har alt for stor respekt for dette faget, men jeg har jo mange ideer om hvordan god mat skal smake. Jeg kjenner de beste kokkene i Norge, og har en god tone med dem, mer med dem enn servitørene. Det skyldes muligens at jeg opplever at kokker er mer faglig stolte.

19 Christer Berens 6y.jpg
Christer Berens. F.oto: LEIF GUSTAFSSON

Christer Berens fikk matgleden inn med barneskjeen. - Min farmor var en matglad kvinne, hun hadde stor respekt for kvalitet og tok vare på alt som kunne spises på dyret. Farmor lagde mye rar mat, mens mormor lagde sine velkjente svenske kjøttbullar.

En av rettene jeg likte best var en cheddar-ost som vi dynket med whisky. Jeg fikk lov til å prikke den med gaffel. Så helte vi to cl whisky over. Med jevne mellomrom, i fire lange uker, øste vi whiskyen over osten. Når så osten hadde svelget drikken, og alkoholen hadde forduftet, var det bare den gode smaken tilbake.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.

Annonse 2yy.jpg

- Når jeg kommer hjem fra jobben, lager jeg meg ofte en god kopp kaffe eller nyter et godt glass vin. Det behøver ikke være eksklusive retter eller viner. Gode kaneboller liker jeg godt. Kanel, sukker og smør er en fantastisk kombinasjon.

Christer Berens er født i Bollebygd, noen mil øst for Gøteborg. Men det var i Bordeaux i Frankrike han første gang fikk sansen for den gode vinopplevelsen. – Jeg husker spesielt en italiensk vin – i franske Bordeaux. Det var min første godemøte med vinen. Vi sto på stranden og drakk italiensk vin og spiste parmesan. For første gang skjønte jeg at vin og mat sammen kunne være fantastisk.

Christer 2.jpg
Christer Berens,,

- Jeg får ofte spørsmål om hvilken vin som er best når jeg skal drikke den alene, uten mat. personlig synes jeg det å nyte et glass vin i ny og ne uten at man nødvendigvis spiser til, er deilig og dessuten fornuftig. Her i Norge spiser vi som regel middag mye tidligere enn det som er vanlig på kontinentet. Å drikke vin klokken fem om ettermiddagen vil ikke være så praktisk. Barn skal kjøres på trening, huset skal males, i det hele tatt. Men når roen senker seg om kvelden, kan vi unne oss et godt glass vin. Og da er det noen viner som egner seg bedre enn andre. Fuktige, unge viner som ikke er altfor tunge og kraftige, er å foretrekke.

Christer Berens favoritter er tørr og frisk sancerre eller chablis. - De er nydelige å drikke, også som appetittvekkere før maten. Og knapt noe er så fristende en varm sommerkveld som en sitruspreget riesling fra Rheingau i Tyskland med litt restsødme, ellers vender jeg blikket mot Italia. Vinene derfra er så syrlige og friske at jeg ikke vil drikke dem som saft.

Christer 4.jpg
Christer Berens. Foto .LEIF S GUSTAFSSON

Har jeg lyst til å kose meg med en bok foran peisen en kald høstkveld, foretrekker jeg noe fyldig og rikt, da slår det aldri feil med en rioja. Og om anledningen byr seg, kan jeg gjerne åpne en burgunder av edlere sort.

- Om pappvin er like god som vin på flaske? Flaske er og blir den beste måten å oppbevare vin på fordi glasset ikke slipper inn luft, fortalte Christer Berens. - Hva er så den store forskjellen? Jeg pleier å sammenligne med en stasjonsvogn og en personbil. Personbilen har alltid bedre kjøreegenskaper og er finere å se på, men iblant er det mer praktisk med en stasjonsvogn. Det samme kan sies om flaske- og pappvin.

Christer 10.jpg

CHRISTERS SJØKREPS

Grillet sjøkreps er noe av det fineste festmaten jeg kan tenke meg, både som forrett og som lettere kveldskos. Når det gjelder vinvalg, er regelen at vin til alle typer skalldyr må være hvit og elegant, i tillegg til at den må ha en viss fylde og smaksrikhet. Det betyr at sjøkreps trenger vin i det øvre prissjiktet. Denne retten har både chili og hvitløk å ta hensyn til, noe som åpner for en vinskatt fra det spanske distriktet Rias Baixas.

300-500 g sjøkreps per person

2 fedd hvitløk

1/ 2 rød chili uten frø

skall av en sitron

saft av en sitron

30 blad frisk estragon

2 ts salt, gjerne maldon

1 1/ 2 dl mild olivenolje.

Slik går du frem: kjør alt utenom krepsen i en kjøkkenmaskin til det er finkuttet. Del sjøkrepsen på langs. Ta ut magesekken (paven) og tarmen. Knekk klørne. Legg sjøkrepsen i posjonspakker av aluminiumsfolie og ha på krydderoljen. Legg pakken i stekeovnen på 200 grader i 4-6 minutter, avhengig av størrelsen på krepsen.

TEKST: ØYVIND RISVIK. FOTO: PRIVAT.
 

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.