ÅGE ALEKSANDERSEN OG GUNNAR PEDERSEN: Under katedralens hvelving

Åge og Gunnar3

DRAMMENS TEATER. 9. november vil du oppleve en konsert i Drammens Teater du seint vil glemme. Jeg glemmer det aldri. To-tre år siden. Det var konsert med Åge Aleksandersen og Gunnar Pedersen. Åge var prest og Gunnar sto for liturgien. Det ble en kveld om tvil, håp og tro, blandet med en humor og inderlighet som jeg aldri har opplevd i noen kirke. Drammens Teater ble forvandlet til en katedral. Nå er duen Åge og Gunnar tilbake i Drammen.

Åge og Trondheim2.jpg

ÅGE, GUNNAR, LINE-SOFIE OG TRONDHEIMSSOLISTENE;. Jeg går vel tre år tilbake. Åges faste gitarist, Gunnar Pedersen, var på besøk i Drammen sammen med Åge, Gunnar som lærte å spille gitar som 10-åring i pinsemenigheten Sion. Nå dukket denne fortiden opp, sammen med Åges egen fortid.

Fortiden dukket opp for mange av oss som satt i salen, også.

Helt siden 1981 har Gunnar Pedersen vært med i rockebandet Sambandet sammen med Åge Aleksandersen, men det var i Drammens Teater det skjedde. Plutselig, som ved et fingerknips, forvandlet de teatret til noe helt annet enn en rockekonsert, til noe helt annet enn et teater.

HØR OG SE: Gunnar Pedersen tolker Barnetro.

9. november er Åge og Gunnar tilbake i Drammen. Om noen skal klare å skape en intimkonsert i mektige er det Åge Aleksandersen og Gunnar Pedersen, i premiumutgave med Trondheimsolistene.

Åge og Sambandet når fram til de store massene. Åge og Gunnar når fram til den enkelte. Helt inn i hjerterota. Nært og nakent, ærlig og oppriktig, inderlig og vakkert. Sangene er stort sett de samme, men de fortelles på en annen måte. Tekstene trer tydeligere frem. De trenger seg inn under huden, uten å trenge seg på.

HØR OG SE: Åge Aleksandersen og datteren Line-Sofie synger Trondheimsnatt.

Etter nesten 40 år, mange album, utallige konserter og reisedøgn sammen, kjenner de to hverandre ut og inn. Hva gjør det med musikken og kjemien mellom to gamle venner når all innpakning, støy og staffasje er borte? Når det ikke lenger finnes noe å gjemme seg bak?

Selv er Åge karakteristisk smålåten når han beskriver konseptet slik: – Vi stikker innom for å ta en prat og for å synge og spille noen sanger.

De nøyer seg ikke med å spille, de snakker, også. Ujålete og humoristisk, med en alvorlig undertone. Det har de gjort i utallige kulturhus, kirker og bedehus over hele landet.

I tillegg til de kjente, selvkom­ponerte sangene, byr Åge og Gunnar på nydelige instrumentalversjoner av gamle klassikere som Barnatro og O, store Gud. Melodier som ofte vekker så sterk gjenklang hos publikum at de bryter ut i spontan allsang.

Det blir garantert en høytids­stund, både for publikum og for Åge og Gunnar.

Det var et underlig øyeblikk da jeg opplevde Åge Aleksandersen og Gunnar Pedersen sist gang de besøkte Drammens Teater første gang.

En godt voksen gjeng satt i benkeradene. Folk som på en eller flere måter hadde opplevd at livet kunne være litt kronglete. De fleste av oss var vokst opp med søndagsskole og gullstjerner i kronen.

Åge og Gunnar tok publikum på senga. Der de hadde forventet fire pils og en pizza, ble det i stedet bygd en katedral i Drammens Teater.

Hvor Åge Aleksandersen var prest og Gunnar Pedersen sto for liturgien. Det ble en kveld om tvil, håp og tro, blandet med en humor og inderlighet som jeg aldri har opplevd i noen kirke.

Da salmen O store Gud tonet som en svak, men intens allsang gjennom rommet, oppsto det en andektighet som fikk tårene til å sprette og sjelen til å åpne seg. Det var nesten som å stå på «hellig grunn».

Aldri har en rockekonsert vært mer stille. Forsiktig begynte det å summe i salen, summingene ble høyere og høyere, og snart nynnet alle med, og jeg tror det var alle som sang med. Det løftet seg mot teaterhimlingen. Det ble et intenst magisk øyeblikk

Og da Åges gitarist, Gunnar Pedersens monumentale versjon av Lapp-Lisas Barnatro, avsluttet høymessen, var det nesten på grensen til det fullkomne. Aldri har jeg vært med på en slik konsert før, og lenge vil det bli til neste gang...

Jo eldre jeg blir, sa du Åge, jo eldre jeg blir, jo mer vender noe av denne underlige barnetroen tilbake. Det tror jeg både Gunnar Pedersen og Åge opplevde meget sterkt.

Det gjorde i hvert fall vi i salen.

TEKST: ØYVIND RISVIK.

Address

  • Adresse:
  • E-post:
  • Tlf.:

Our company

Our services

Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas.